Saher torta

Saher torta

Sastojci

• 150 g čokolade
• 150 g brašna
• 6 jaja
• 100 g džem od kajsije
• 150 g putera
• 135 g čokolade za kuvanje
• 150 g šećera
• 1 kašičica praška za pecivo
• 30 g šećera u prahu

Priprema

Čokoladu istopiti na pari. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca stavimo u veći dublji sud.
Puter i šećer razmutimo mikserom dok se šećer ne otopi i dodamo žumanca.
Belanca mutimo mikserom, potom dodamo šećer u prahu. U sud sa žumancima dodamo rastopljenu i ohlađenu čokoladu. Promešamo varjačom. Zatim u sud dodamo izmućena belanca i mešamo dok se smesa ne sjedini. Prašak za pecivo promešamo sa brašnom i sipamo ga u sud za mućenje.
Kalup za pečenje namažemo puterom. U njega prespemo testo za patišpanj i izravnamo površinu. Pečemo u rerni 45 minuta na 180°C.
Preostalih 135 g čokolade za kuvanje istopimo na pari. Ispečen patišpanj ohladimo i celog premažemo džemom. Preko marmelade premažemo rastopljenu čokoladu.

Cart